Tarih: 17.01.2023 11:25

SODAM’DA VEREM KONUSUNDA BİLGİ VERİLDİ...

Facebook Twitter Linked-in

 Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı'na bağlı olarak hizmet veren Sosyal Dayanışma Merkezi'nde (SODAM) görev yapan usta öğretici kadınlara ve kursiyer kadınlara Ezine İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde sağlık hizmeti veren Dr.Deniz SÖNMEZ tarafından verem hastalığı (Tüberküloz) hakkında bilgiler verildi. 
Tüberküloz (Verem) hastalığının, Dünya’da ve Ülkemizde halen karşılaşılan önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıktığını belirten SÖNMEZ sözlerini şu şekildi sürdürdü.
Tüberküloz, halk arasında Verem Hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Aktif akciğer ya da gırtlak veremi bulunan hastalar tüberküloz mikrobunun kaynağı olarak görülür ve mikrop hasta kişilerin solunum yolundan nefes verme, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yayılmasıyla birlikte bu ortama giren sağlıklı kişilerin havayı solumasıyla bulaşır ve bu şekilde yayılmaya devam eder. Bu dönemde kişinin bağışıklık sistemi tüberküloz bakterisi ile savaşarak hastalığın gelişmesini önlemeye çalışır. Ancak bağışıklık sisteminin yeterli direnci gösteremediği durumlarda tüberküloz mikropları aktif hale gelir ve verem hastalığı ortaya çıkar. 15 günden uzun süren öksürük şikayeti,
yüksek ateş, gece terlemesi, 
şiddetli göğüs ağrısı, 
iştahsızlık, hızlı kilo kaybı,
halsizlik, yorgunluk, 
ilerleyen dönemlerde kanlı balgam görülmesi 
Tüberküloz hastalığının belirtileridir. Hastanın şikayetleri ile birlikte tüberküloza işaret eden akciğer grafiği, verem hastalığını akla getirir ancak kesin tanı için balgam kültürü alınması ve bakteri incelemesi yapılması gerekir. Özellikle öksürük şikayetinin sigara, soğuk algınlığı gibi farklı nedenlere bağlanması, kişinin doktor kontrolüne gitmesini geciktirir ve hastalığın büyük oranda ilerlemesine neden olur. Doğru teşhis ve etkili tedavi uygulamasının yapılabilmesi için belirtilerin ilk andan itibaren önemsenmesi ve göğüs hastalıkları uzmanı tarafından detaylı muayene edilmesi gerekir.  Tüberküloz için geliştirilmiş olan ilaçlar sayesinde hastalık başlangıç evresinde yüksek oranda hızlı bir şekilde tedavi edilebilir. İlaç tedavisiyle en az altı ay süreyle hastalığın şiddeti, kişinin yaşı ve diğer hastalık öykülerine göre tedavi süresi değişiklik gösterebilir. Etkili tedavinin sağlanabilmesi için belirtilerin doğru değerlendirilmesi ve erken teşhis ile hastalığın kontrol altına alınması önemlidir. Eğer siz de tüberküloz belirtileri gösteriyor ya da sıklıkla kalabalık ortamlarda bulunuyorsanız, mutlaka belirti takibi yapmanız ve uygun sıklıkta doktor kontrolüne gitmeniz gerekir.
Bilgilendirme sonrasında  SODAM'daki kadınlar, Dr.Deniz SÖNMEZ'e teşekkür etti.           




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —